Dostawa artykułów żywnościowych do stołówek w placówkach oświatowych, dla których organem prowadzącym jest Gmina Kłoczew

Order Newsletter: 2020 Position: (oferta nr 3570842)

Client
Samorządowa Administracja Szkół Podstawowych i Gimnazjum
State
lubelskie
Address
08-550 Kłoczew, ul. Długa 67/4 67
Phone
25 75 43 164
Fax
25 75 43 751
www
ugkloczew.bip.lubelskie.pl
E-Mail
krystyna-kepka2@o2.pl
Created
2020-08-05

Samorządowa Administracja Szkół Podstawowych i Gimnazjum

Section I - The contracting

I.1) Name and address: Samorządowa Administracja Szkół Podstawowych i Gimnazjum ul. Długa 67/4 67 08-550 Kłoczew lubelskie tel. 25 75 43 164 fax. 25 75 43 751 REGON 71037446100000 ugkloczew.bip.lubelskie.pl

I.2) Type of contracting: Inny

Section II - Object of the contract

II.1) Definition of contract object

II.1.1) Name of order: Dostawa artykułów żywnościowych do stołówek w placówkach oświatowych, dla których organem prowadzącym jest Gmina Kłoczew

II.1.2) Type of contract: Deliveries

II.1.3) Definition and size or range of contract: 1. Przedmiotem zamówienia jest sukcesywna dostawa artykułów żywnościowych do stołówek w placówkach oświatowych, dla których organem prowadzącym jest Gmina Kłoczew: 1.1. Szkoła Podstawowa im. Orła Białego z oddziałami przedszkolnymi w Czernicu, Czernic 95, 08-550 Kłoczew; 1.2. Szkoła Podstawowa im. Henryka Sienkiewicza z oddziałami przedszkolnymi w Goździe, Gózd 109A, 08-550 Kłoczew; 1.3. Szkoła Podstawowa im. Polskich Noblistów z oddziałami przedszkolnymi w Kłoczewie, ul. Długa 69, 08-550 Kłoczew; 1.4. Przedszkole Samorządowe w Kłoczewie, ul. Długa 69, 08-550 Kłoczew. 2. Przedmiot zamówienia podzielono na 6 niżej wymienionych części szczegółowo opisanych w Załączniku Nr 4 do SIWZ: 2.1. Artykuły ogólnospożywcze 2.2. Mięsa i wędliny 2.3. Mrożonki i ryby 2.4. Pieczywo 2.5. Owoce i warzywa 2.6. Nabiał i jaja 3. Ilości towaru podane w załączniku nr 4 do SIWZ są wielkościami szacunkowymi i służą wyłącznie do obliczenia ceny oferty na etapie postępowania oraz mogą ulec zmniejszeniu lub zwiększeniu w terminie obowiązywania umowy według faktycznych potrzeb Zamawiającego. Zamawiający nie będzie zobowiązany do zakupu pełnego asortymentu w podanych ilościach. Powyższe uprawnienie Zamawiającego nie stanowi zamiany umowy na podstawie art. 144 ust. 1 ustawy Prawo zamówień publicznych. W sytuacjach niezależnych od Zamawiającego związanych np. z epidemią i decyzją o nauce zdalnej, Zamawiający nie będzie ponosił konsekwencji niezrealizowanych dostaw. 4. Wykonawca będzie zobowiązany do dostarczania zamawianych artykułów spożywczych zgodnie ze złożoną ofertą do siedzib placówek oświatowych wskazanych w pkt. 1 na własny koszt i ryzyko, transportem przystosowanym do przewozu żywności oraz rozładunku i złożenia go w miejscu wskazanym przez uprawnionego pracownika placówki oświatowej. 5. Wykonawca zobowiązuje się dostarczać przedmiot umowy partiami, na podstawie zamówień określających asortyment i ilość, złożonych przez upoważnionego pracownika Odbiorcy faksem, telefonicznie lub mailowo z co najmniej 1-dniowym wyprzedzeniem lub w wyjątkowych sytuacjach w dniu dostawy. 6. Dostawy będą dostarczane w godzinach od 700 do 830 następnego dnia roboczego po dniu złożenia zamówienia. Dopuszcza się dokonanie zmian w zakresie godzin i terminów dostaw, z zastrzeżeniem, że muszą być one realizowane w dniach i godzinach pracy w/w placówek, po indywidualnym ustaleniu z dyrektorem danej placówki oświatowej. 7. Wykonawca gwarantuje dostawy produktów wyprodukowanych zgodnie z obowiązującymi normami oraz dopuszczonych do obrotu i używania na terenie Polski zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U. z 2019 r. poz. 1252 z późn. zm.) lub ustawą z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (t.j. Dz. U. z 2019 r. poz. 824 z późn. zm.). 8. Dostarczone towary muszą posiadać widoczny, czytelny i nieusuwalny kod identyfikacyjny oraz termin przydatności do spożycia, nadane przez producenta i umożliwiające identyfikowalność produktów zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie przepisami prawa żywnościowego. Wykonawca jest zobowiązany do tego, aby wszystkie dokumenty (atesty, certyfikaty jakości) dostarczanych przez niego artykułów były sporządzone w języku polskim. 9. Produkty muszą być świeże bez oznak zepsucia i pleśni, w nienaruszonych opakowaniach i bez oznak fizycznego uszkodzenia. Jakość dostarczanych produktów winna być zgodna z obowiązującymi przepisami oraz atestami dla produktów pierwszego gatunku / klasy. Produkty w puszkach winny być wyposażone w elementy do otwierania ręcznego, bez pomocy otwieracza mechanicznego. Jaja konsumpcyjne muszą być oznakowane weterynaryjnym numerem zakładu oraz zdezynfekowane za pomocą promienia ultrafioletowego. Dostawca, na każde żądanie Zamawiającego, zobowiązany jest przedstawić stosowne zaświadczenie właściwego lekarza weterynarii poświadczające badanie dostarczanego mięsa. 10. Wykonawca zobowiązuje się dostarczyć towar środkiem transportu, którego warunki techniczne oraz stan sanitarny są zgodne z normami sanitarnymi obowiązującymi dla tego rodzaju transportu określonymi przepisami ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia. 11. Wykonawca zobowiązuje się do zabezpieczenia należycie towaru na czas przewozu (tj. zapewni opakowania, pojemniki przystosowane do przewozu danego asortymentu) i ponosi całkowitą odpowiedzialność za dostawę i jakość dostarczanego towaru oraz uszkodzenia powstałe w wyniku transportu. 12. Wykonawca zobowiązany jest zaoferować artykuły żywnościowe, zgodnie z Formularzem cenowym (Załącznik Nr 4 do SIWZ) lub produkty równoważne. Zastosowanie nazw producentów służy jedynie doprecyzowaniu przedmiotu zamówienia i stanowi wyłącznie wzorzec jakościowy przedmiotu zamówienia. Pod pojęciem produktu równoważnego Zamawiający rozumie produkty o nie gorszych parametrach jakościowych, posiadające te same lub zbliżone walory spożywcze (smak, zapach, barwa, estetyka, konsystencja) oraz zawierające w składzie co najmniej te same surowce użyte do produkcji, co artykuły określone przez Zamawiającego, lecz oznaczone innym znakiem towarowym, patentem, źródłem lub pochodzeniem. W przypadku gdy Wykonawca będzie oferował artykuły spożywcze równoważne ma obowiązek zaznaczyć ten fakt w formularzu cenowym, wpisując informację dotyczącą asortymentu równoważnego w kolumnie „Nazwa towaru”. 13. W przypadku zaoferowania produktu o wyższej lub niższej pojemności lub gramaturze niż wskazana przez Zamawiającego w Załączniku Nr 4 do SIWZ, Wykonawca zobowiązany jest do zaoferowania takiej ilości zamawianego produktu (liczba sztuk lub opakowań), która po przemnożeniu przez oferowaną pojemność lub gramaturę będzie stanowić co najmniej wartość będącą iloczynem liczby sztuk lub opakowań wskazanej przez Zamawiającego w Załączniku Nr 4 do SIWZ i wartości wskazanej przez Zamawiającego w Załączniku Nr 4 do SIWZ, w kolumnie pn. „Nazwa towaru”, który to iloczyn należy rozumieć jako „wartość minimalną”. W powyższej sytuacji Wykonawca zobowiązany jest podać pełne ilości oferowanych opakowań/sztuk zaokrąglone w górę po odpowiednim przeliczeniu ilości, z zastrzeżeniem, że Wykonawca dokona ww. przeliczenia z uwzględnieniem najmniejszego możliwego zwiększenia "wartości minimalnej" wskazanej przez Zamawiającego. 14. Produkt podany w ofercie przez Wykonawcę jest produktem, który wykonawca będzie musiał dostarczać w okresie objętym terminem realizacji zamówienia i nie może go zmienić bez pisemnej zgody Zamawiającego. 15. Zamawiający zastrzega sobie prawo zwrócenia się do Wykonawcy w trakcie trwania umowy o przedłożenie dokumentów dopuszczających do obrotu i używania na terenie Polski dostarczany w ramach umowy asortyment.

II.1.4) Common Procurement Vocabulary (CPV): 15000000-8

II.1.5) Whether submitting a partial offer: yes

II.1.6) Whether submitting a variant offer: no

II.1.7) Is expected to provide supplementary contracts: no

Section III - Information on legal, economic, financial and technical

III.1) Conditions relating to the contract:

Security deposit: No information

Section IV - The tender procedure

IV.1) Contract awarding procedure: open tender

IV.2) Tender evaluation criteria:

IV.2.1) Tender evaluation criteria: No information

IV.2.2) An electronic auction will be used: no

IV.3) Administrative information:

IV.3.1) The website address, which is available terms of reference: No information

IV.3.4) Time limit for receipt of requests to participate or tenders: No information